Vernisáž výstav "Painted by air - Namalováno vzduchem" a "Věrni zůstaneme - Bojová cesta československé jednotky v SSSR" :: LeteckeMuzeum.eu

Vernisáž výstav "Painted by air - Namalováno vzduchem" a "Věrni zůstaneme - Bojová cesta československé jednotky v SSSR"

15.04.2017 17:46

Nová návštěvnická sezóna v Národním památníku II. světové války v Hrabyni byla zahájena dne 13.4.2017 dvěma novými výstavami. Ta první s názvem „Věrni zůstaneme -Bojová cesta československé jednotky v SSSR“ přibližuje vznik a bojovou činnost československé zahraniční armády na východní frontě během II. světové války. Návštěvníci se seznámí s vývojem od polního praporu k armádnímu sboru v Sovětském svazu a s hlavními bojovými operacemi, jichž se Čechoslováci účastnili. Pozornost je věnována i národnostní skladbě vojáků a jejich každodennímu životu, opomenuto není ani postavení žen v armádě. Výstava připomíná také některé osobnosti, jako byli tankista Bedřich Opočenský, letec Anton Droppa či odstřelovačka Marie Ljalková.

Druhá výstava „Painted by air - Namalováno vzduchem“ představuje obrazy malířky, spisovatelky, naší kreativní kamarádky a členky Klubu přátel Suchdolu nad Odrou – sekce vojenské historie Ivy Hoňkové ze Studénky věnované letecké tematice.

 

Iva Hoňková: Painted by air - Namalováno vzduchem

https://painted-by-air.webnode.cz/

 

Rozhovor s Ivou Hoňkovou

https://www.modelarovo.cz/nejen-painted-by-air-rozhovor-s-ivou-honkovou/

 

 

Vernisáže výstav se uskutečnily ve čtvrtek 13. 4. 2017 v 17.00 hodin ve správní budově Národního památníku II. světové války, Hrabyně 192. Jako host vystoupil kytarový virtuos Štěpán Rak.

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269