Padlí Ikarové ve stínu Radegasta :: LeteckeMuzeum.eu

Padlí Ikarové ve stínu Radegasta

22.07.2018 18:50

Beskydské hory dosud ukrývají mnoho svých tajemství. Jedním z nich je i letecká tragédie, která se odehrála na svahu majestátné hory Radhošť v období 2. světové války. Jde dnes o téměř zapomenutou havárii německého letadla He 111, které do svahu valašské hory narazilo na podzim roku 1940.

V publikaci „IKAROVA KŘÍDLA“ – autora Richarda Sobotky k této události paní Doubravka Vejmelková uvádí:

 

„Z vyprávění vím o zříceném letadlu na Radhošti. Stalo se to v úterý 1. 9. 1940 při cvičném letu dvou německých bombardérů z Malacek do Ostravy. Trasa vede přes Bílé Karpaty a Moravskoslezské Beskydy. Toho dne bylo špatné a mlhavé počasí. Pilot jednoho stroje neodhadl výšku hor a narazil do Radhoště asi 500 m pod kaplí. Jeden pilot zahynul v letadle. Dva další byli vymrštěni z letadla, politi benzinem a uhořeli. Silné výbuchy byly slyšet až v Rožnově pod Radhoštěm, kde se lidé sbíhali podívat co se stalo. Vojáci byli pohřbeni ve Frenštátě pod Radhoštěm. Místo dopadu letadla bylo tak zdevastované, že ještě několik let tam nic nerostlo.“

Pro nás letecké nadšence tyto vzpomínky paní Doubravky Vejmelkové samozřejmě znamenaly výzvu a v sobotu 21.4.2018 jsme se na horu Radhošť vypravili. Místo je ve vzpomínkách sice zhruba popsáno, ale pro úspěch výpravy je nezbytná příprava. Následuje srovnávání starých leteckých snímků okolí hory – předválečných, poválečných i současných. Na základě jejich podrobného studia je v rozsáhlém zalesněném prostoru vytipováno předpokládané místo dopadu stroje. Teď to vše jen ověřit přímo v terénu a doufat, že jsme místo odhadli správně. Naše 4 členná expedice se na horu s nadmořskou výškou 1129 m vypravila z Rožnova pod Radhoštěm. Cesta pohodově ubíhá a my se pomalu blížíme k vrcholu. Už z dálky pozorujeme svah Radhoště a diskutujeme mezi sebou nad tím, kde to místo asi může být. Vidíme již kapličku a zkušený odhad vzdálenosti, popisovaný směr letu a letecké snímky s mapou nás neomylně směrují dále vpravo po jižním svahu hory. Nacházíme první duralový plech... stačí chvíle a víme, že jsme s jistotou na místě.

V prudkém svahu se dodnes nachází spáleniště s drobnými troskami letounu. Dobrá příprava přinesla skvělý výsledek – místo bylo nalezeno a zdokumentováno!

Z německých archivních dokumentů se dále dozvídáme, že k havárii letadla došlo 1.9.1940 odpoledne ve 14.45 hodin. Jednalo se o dvoumotorový bombardovací stroj Heinkel He 111 H-2, výrobního čísla 2430 s  trupovým označením „BA+NG“, od jednotky 3./Erg.KgrErgänzungskampfgruppe 3“ (části doplňovací bojové skupiny vytvořené v roce 1940 v Krakově). Jako důvod havárie je uvedeno „nechtěný kontakt se zemí“. Celá 4 členná posádka při to na místě zahynula. Roztrhané a ohořelé části jejich těl byly následně povolanými německými vojáky posbírány a pohřbeny na civilním hřbitově ve Frenštátě pod Radhoštěm. Jednalo se o tyto letce: 

pilot - Gefreiter Walter Höhm (*12.10.1918)

bombometčík - Gefreiter Hermann Kastner (*15.2.1918)

radista - Gefreiter Rudolf Pyka (*14.12.1918)

palubní střelec – Gefreiter Kurt Engel (*5.4.1921)

O jejich pohřbu a dalších událostech, které se následně udály se dozvídáme ze stránek kroniky Frenštátu p.R.

Jména padlých Ikarů z Radhoště lze dnes objevit na jedné z pamětních desek na německém válečném pohřebišti ve Valašském Meziříčí.

 

                                                                                                                   Petr Bartošík

 

Fotografie k článku:

 

Zaměření:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/6607484-radhost-he-111

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269