pplk. Kačalej a havárie bombardéru Pe-2 u Kobeřic :: LeteckeMuzeum.eu

pplk. Kačalej a havárie bombardéru Pe-2 u Kobeřic

02.11.2014 15:24

Ve středu 29.10.2014 byly v Hlučíně pietně pohřbeny ostatky podplukovníka Grigorije Tichonoviče Kačaleje – velitele 6. bombardovacího pluku, 219. bombardovací divize, 4. bombardovacího sboru,

2. letecké armády SSSR, který dne 24. března 1945 zahynul při bojovém letu spolu se svou posádkou v troskách bombardéru Petljakov  Pe-2 (výr. číslo 18/301) u obce Kobeřice na Opavsku.

Zhruba před rokem se nám podařilo navázat kontakt s rodinou podplukovníka Kačaleje až v dalekém Kazachstánu. Mohli jsme tak splnit také své poslání – informovat po dlouhých létech rodinu padlého vojáka o tom, kde jejich blízký zahynul a má svůj hrob. V Kazachstánu tak máme své nové přátele. Z toho, že naše pátrání mělo smysl a dobrá věc se nám opět podařila máme velkou a upřímnou radost. 

Rodinná fotgrafie z roku 1943: G. T. Kačalej, syn Vitalij a manželka Jadviga

 

Grigorij Tichonovič Kačalej se narodil 1908 ve vesnici Nikolajevka, Borzdněnský okres v Černigorské oblasti na Ukrajině. Jeho matka pocházela z Nikolajevky. Grigorij měl dva sourozence Vasilije a Nikolaje. Všichni tři bojovali ve válce. Vasilij sloužil u dělostřelectva (žil poté v Bojarke pod Kievem a zemřel v roce 2007). Nikolaj bojoval u pěchoty (žil poté v Borzně na Ukrajině kde také zemřel). Grigorij vstoupil do sovětské Rudé armády v roce 1927.

 

Manželka G. T. Kačaleje - Jadviga Teofilovna Kačalejová rozená Kylikovská byla původem Polka. Manželé Kačalejovi měli spolu syna Vitalie. Před německým útoku na SSSR dne 22.6.1941 a začátkem Velké vlastenecké války se rodina nacházela v Kursku. Po naléhání svého manžela se Jadviga se synem Vitaliem nechala evakuovat do Kazachstánu do města Alma-Ata. Žena G.T. Kačaleje Jadviga v květnu 1945 dostala zprávu o tom, že její muž je nezvěstný. Během svého života se už podruhé neprovdala a stále čekala na svého muže. Do svých posledních dní věřila, že se její Grigorij vrátí. Tak jak sdělil jeho vnuk Andrej: „V rodině byl vždy zakořeněn kult paměti na dědečka a všechny naše kroky babička spojila s ním“. V rodině byly uchovávány frontové noviny s články a fotografiemi s dědečkem, jeho dopisy z fronty, dopis jeho pobočníka napsaný babičce už po válce, osobní věci předané jeho spolubojovníky,dvě knihy C.A. Krásnovskovo „Život v letectvu“ a „Druhá letecká armáda v bojích za vlast“. Jaký byl osud podplukovníka Grigorije Tichonoviče Kačaleje a kde zahynul se rodina nedozvěděla.

 

Syn Vitalij Grigorjevič Kačalej se v polovině 80-tých let minulého století vypravil do tehdejšího Československa, aby pátral a zjistil něco bližšího o svém otci. Bohužel krátce po příjezdu je postižen infarktem. Následně je léčen v brněnské nemocnici a poté musí své další pátrání po otci nedobrovolně ukončit.

Rodina po nucené evakuaci v roce 1941 nakonec zůstává v Alma-Atě a její potomci zde žijí dodnes. Žena Jadviga i syn Vitalij zde mají své hroby. Rodinné poslání - najít a navštívit hrob dědečka nyní převzal vnuk Andrej a jeho dcera Jana.

 

Hrob svého hrdinného předka, který byl pietně pohřben dne 29.10.2014 na válečném pohřebišti Rudé armády v Hlučíně, hodlají Kačalejovi navštívit v příštím roce v květnu – což bude právě 70 let od konce 2. světové války.    

 

 

Více o celém případu:

https://www.leteckemuzeum.eu/news/bombarder-pe-2-sestreleny-u-koberic/

 

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269