Na místě havárie Šturmoviku byl odhalen nový pomník :: LeteckeMuzeum.eu

Na místě havárie Šturmoviku byl odhalen nový pomník

01.05.2011 10:23

Ve středu dne 27.4.2011 proběhlo v Bělotíně slavnostní odhalení pomníku, který je věnovaný padlým letcům npor. Motorinovi a st. serž. Gukosjanovi. Ačkoliv byl termín stanoven na všední den a místo konání „někde u pole“, účast byla velice pěkná. 

 

Celý pietní akt začal proslovem starosty obce Bělotín a zástupce veteránů 1. Československé smíšené letecké divize. V nich mimo jiné připomněli, co se na tomto místě 5.5.1945 odehrálo a proč je důležité i v dnešní době nezapomínat na ty, kteří obětovali své životy za naši svobodu. Následovala modlitba vojenského kaplana a položení kytic. Kromě veteránů a zástupce obce Bělotín, zde položili kytici také zástupci Armády ČR, KPS-sekce vojenské historie a LHS Vyškov. Na závěr zazpíval místní pěvecký sbor českou hymnu.

 

Tím byla ukončena oficiální část oslav, ale pro veterány bylo ještě přichystáno zastavení u pomníku „Obětem válek“, kde byly minulý rok pochovány ostatky st. serž. Gukosjana. Po položení kytice následovalo setkání s dětmi z místní MŠ, které svou dětskou bezprostředností dokázaly vykouzlit úsměv na tváři všech přítomných.

 

Po náročné cestě a programu byl přichystán oběd v místní základní škole, po kterém zůstala alespoň chvíle na krátké popovídání. Bohužel opravdu krátké, protože čas našich vzácných hostů byl přesně rozplánován po celý den. Přítomní veteráni nám poděkovali za práci, kterou děláme a zdůraznili, jak moc to pro ně znamená. Slyšet tato slova od lidí, kteří toho pro nás všechny tolik udělali, bylo velikou odměnou.

 

Naše poděkování patří samozřejmě také obci Bělotín za pomoc a organizaci tohoto slavnostního dne. Spolupráce s nimi započala již od přípravy na vyzdvižení nalezených trosek Šturmoviku a až do dnešního dne je zcela příkladná. Věříme, že se nám společně podaří dohledat příbuzné padlých letců a předat zjištěné informace.

 

 

GPS: Pomník obětem válek   - N49º 35´ 15.2˝ E17º 48´ 09.4˝

 

Všechny fotografie z odhalení pomníku najdete na:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/5230644-oddhaleni-pomniku-padlym-letcum-27-4-2011

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269