Vršovice u Opavy – pátrání po nezvěstném americkém letci :: LeteckeMuzeum.eu

Vršovice u Opavy – pátrání po nezvěstném americkém letci

20.11.2011 19:12

Dne 22. srpna 1944 okolo 12.30 hod. se v katastru obce Vršovice poblíž Raduně na Opavsku zřítil americký bombardér B – 24 H Liberator (sér.č. 42 – 64480) přezdívaný „Lassie Come Home II.“ – více na:

https://www.vrsoviceuopavy.cz/stranka.php?stranka=letecka-tragedie-liberator

https://www.kpmopava.cz/historie/081202_pb_liberator/081202_pb_liberator.html

 

Jeho desetičlenná posádka se poškozený stroj snažila opustit na padácích. Osud jednoho z členů posádky – předního střelce Cpl. Josepha W. Turnageho (spodní řada,druhý zleva), který je v oficiálních záznamech stále veden jako nezvěstný je do dnešních dnů obestřen rouškou tajemství.

Dne 19. srpna 2011 byla v Ms Deníku zveřejněna výzva Ministerstva obrany USA, kde Američané žádali o informace o zmizelých amerických vojácích za druhé světové války na území ČR. Jedním z hledaných byl i zmiňovaný letec z vršovického bombardéru.

 

Naše muzeum na tuto výzvu reagovalo a nabídlo americké straně svou pomoc.

Ve dnech 5. – 10. září 2011 dorazila na Opavsko tříčlenná pátrací skupina Armády USA pod vedením Jamese E. Mc Donougha, která po seznámení se s terénem začala pátrat po dosud žijících svědcích této tragické události, za účelem získání podrobnějších údajů o havárii bombardéru a osudu jeho posádky.

S pátrajícími Američany jsme se setkali ve Vršovicích dne 7. září 2011 společně s kolegou Pavlem Bezecným z Opavy, kterému se podařilo místo havárie Liberatoru lokalizovat. Shodou okolností jsme dne 5. března 2011 na místě společně provedli terénní průzkum, který potvrdil nalezení místa dopadu hlavní – motorové části B– 24.   Na základě nálezu drobných fragmentů letadla mohlo být místo Američany dne 7.9.2011 přesně zaměřeno. Došlo i na setkání s pamětníky a návštěvu míst spojených s osudy jednotlivých letců, kterým se podařilo dožít se konce války v zajateckých táborech.

Skupina expertů zakončila pro tento den své pátrání návštěvou Muzea městyse v Suchdole n.O.,kde po prohlídce letecké expozice byla provedena fotodokumentace nalezených součástek vršovického bombardéru a byly poskytnuty všechny zaznamenané výpovědi a vzpomínky pamětníků události, které se k tomuto případu podařilo získat. Nejpravděpodobnější verze je ta, že nešťastnému letci se při jeho výskoku s hořícího bombardéru zachytil padák za konstrukci letadla a spolu s ním se pak zřítil na zem.

 

K osudu samotného Cpl. Josepha W. Turnageho lze závěrem říci jen to, že jeho mladý život vyhasl před 67 lety v boji za naši svobodu a jeho hrobem se staly s největší pravděpodobností přímo trosky jeho bombardéru na poli u Vršovic – daleko od jeho domova v Mississippi. 

 

NEZAPOMÍNEJME - ČEST JEHO PAMÁTCE!

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269