Messerschmitt Lt. Ernsta Twittmanna :: LeteckeMuzeum.eu

Messerschmitt Lt. Ernsta Twittmanna

24.11.2010 14:15

Dne 7. srpna 1944, při dalším z amerických náletů 15. letecké armády na hornoslezské rafinérie, zkřížili Němci Američanům cestu opět v prostoru severní Moravy a Slezska. Tentokrát se útoku na bombardéry účastnily Bf 109 od doplňující skupiny EJGr. Ost. dislokované na letišti Liegnitz (dnes Legnica v Polsku). Kronika městyse Suchdol n.O. (něm. Zauchtel) k tomuto datu uvádí:

 

Dne 7.8.1944 přeletěl velký nepřátelský bojový svazek, rozdělený v menších skupinách cca 200 – 300 letadel ve velké výšce naši obec. Přelet trval asi jednu hodinu. Přiletěly od severovýchodu, patrně se nacházely při zpátečním letu na jihozápad. 4 německá letadla, která se nacházela ve vzduchu přilétající z blízkého letiště, provádějíce cvičné lety, se nedokázala již vrátit zpět na základnu a byla nepřátelskými stíhačkami napadena a sestřelena. Všechny 4 letadla se zřítila a posádky v nich našli smrt“.

 

Nutno dodat, že kronikář zřejmě vycházel z dostupných zpráv, které byly tehdy poznamenány informační cenzurou. Pokud jde o jednotku EJGr. Ost., ta byla sice opravdu původně určena výhradně k plnění výcvikových úkolů, avšak toho dne byla s plným vědomím velení Luftwaffe nasazena k bojovému  úkolu – sestřelit co nejvíce nepřátel „Říše“! Pokud jde o počet ztracených letadel – ten souhlasí. Dopady 3 něme-ckých stíhaček Bf 109 G-6 byly postupně lokalizovány ve Fulneku (zde zahynul pilot Fhr. Edgar Bartels), Nových Lublicích (pilot se zachránil na padáku) a Klokočově (Lt. Ernst Twittmann rovněž vyskočil na padáku). Čtvrtým sestřeleným strojem byl pak dvoumotorový Junkers Ju – 88 A4 od jednotky NJG 7, který havaroval u obce Slezské Vlkovice. V jeho troskách zahynula celá posádka – 4 muži. Úkolem posádky Ju – 88 bylo sledování proudu bombardérů pro následné navádění stíhačů.

 

Vraťme se však ke Klokočovu, který za války nesl název Gross – Glockersdorf. Bylo krátce před polednem, když se na nebi ozvala střelba palubních zbraní. Na obloze se odehrával souboj tří letadel. Po krátké přestřelce jeden z amerických Mustangů (P-51) posílá k zemi Bf 109 G-6 s označením „bílá 18“ (W.Nr. 160378). Její pilot Lt. Ernst Twittmann se ze zasaženého a kouřícího stroje pokouší dostat ven. Vyskakuje a padákové hedvábí ho unáší dále jihozápadním směrem k zalesněnému prostoru. Je sice zraněn, ale souboj přežil. Jeho stíhačka s ohlušujícím výbuchem dopadá na pole za obcí. Místo havárie je zanedlouho obsazeno místními SA a hlídáno. Dne 10.8.1944 je místo ohledáno příslušnými vyšetřujícími orgány. Následně probíhá úklid trosek, který je prováděn na náklady obce. Jak vyplývá z dobových dokumentů, výkopové práce jsou finančně i časově náročné. Místní starosta ještě v měsíci září žádá příslušný „Landrat Troppau“ o pomoc při vyprošťování leteckého motoru, zarytého hluboko do země. Trosky letadla jsou prozatímně uskladněny v Klokočově a poté pracovní jednotkou odvezeny.

 

Na místo havárie přicházíme dne 14.11.2010, po více jak 66 letech. Dnes je pozemek zatravněn a slouží jako pastvina. Terén byl dokonale uklizen, kráter po dopadu letadla zavezen a o ostatní se postarala příroda, přesto je to vždy zvláštní pocit, když berete do rukou nalezené úlomky duralu a součástky letadla, které připomínají jeden konkrétní válečný příběh. 

 

 

Fotografie najdete na:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/4973436-klokocov-bf-109g-6

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269