Bělotín - příběh pokračuje :: LeteckeMuzeum.eu

Bělotín - příběh pokračuje

22.07.2014 20:00

Když jsme 24.10.2009 u obce Bělotín vyzvedli trosky sestřeleného sovětského bitevníku Il-2/m3 Šturmovik i s ostatky neznámého letce, začali jsme tím znovu psát příběh, který před 65 lety krutě ukončila válka.

 

Postupně se nám podařilo zjistit, že letoun byl sestřelen flakem 5.5.1945 a v jeho troskách zahynul střelec starší seržant  V. A. Gukosjan (*1918). Pilot nadporučík N. J. Motorin (*1922) – hrdina SSSR se zabil při výskoku z malé výšky a místo jeho hrobu je neznámé. Dne 1.5.2010 byly ostatky střelce Gukosjana pietně uloženy v Bělotíně u pomníku Obětem válek. V roce 2011 byl nedaleko místa havárie odhalen pomník připomínající tento tragický příběh z konce války. Vyzdvižené fragmenty jsou dnes vyčištěné, nakonzervované a vystavené v nové expozici našeho muzea.

 

Krok za krokem jsme si tak plnili cíle, se kterými jsme začali objasňovat tento případ, ale jeden z těch nejdůležitějších, kontaktovat rodiny padlých letců, byl stále před námi. Po letech marného snažení se však karta obrátila a v červnu tohoto roku se nám ozvala neteř Nikolaje Motorina, paní Marina Derevjanko! V takové chvíli cítíte víc než kdy jindy, že náš koníček, kterému obětujete hromadu svého volna, má opravdu smysl.

Paní Marina Derevjanko následně projevila velký zájem přijet do České republiky a navštívit místo, kde na samém konci války zahynul její strýc. Příběh kdysi ztracené posádky, je tak stále živý a věříme, že už brzo mu přibude další kapitola.

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269