77. výročí velké letecké bitvy nad Moravou a Slezskem :: LeteckeMuzeum.eu

77. výročí velké letecké bitvy nad Moravou a Slezskem

01.12.2021 12:28

Od válečné události, která se odehrála v neděli 17. prosince 1944 nás již časově dělí 77 let, přesto se nesmazatelně zapsala do paměti dříve narozených lidí - posledních pamětníků. Díky jejich vzpomínkám i my mladší, co hrůzy 2. světové války nezažili, si můžeme toto velké letecké střetnutí každoročně připomínat a nad válkou přemýšlet. Bitva mezi americkým letectvem a německou Luftwaffe si tehdy vybrala svou krvavou daň na životech letců, letecké technice i dalších materiálních škodách spojených s bombardováním včetně mnoha životů civilního obyvatelstva, na které se často zapomíná. Válka byla krutou zkušeností a největší letecká bitva nad tehdejším Protektorátem Čechy a Morava byla přitom jen její pouhou epizodou. Více na: https://www.leteckemuzeum.eu/…fd/

 

Samotná bitva byla popsána v mnoha knihách, článcích, dokumentech a pamětech... přesto i po 77 letech zůstává mnoho nezodpovězených historických otázek, které letecké badatelé bude ještě dlouho motivovat a vyzývat k tomu, aby se na ně po létech konečně našla odpovědět.

 

V tomto adventním a předvánočním čase je na místě si připomenout všechny válečné oběti. V jakékoliv době, třeba i dnešní covidové, je důležité se umět zastavit, zklidnit svou mysl a zamyslet se nad existencí vlastní i celého lidstva, které si již v minulosti muselo projít opravdu těžkými zkouškami. Zodpovědnost za naši budoucnost je jen v našich rukách.

 

Letošní připomenutí letecké bitvy proběhne podobně jako v minulém roce - individuálně u pomníčků a pietních míst spjatých s "Krvavou nedělí". Den otevřených dveří Muzea městyse Suchdol n.O. a tradiční setkání leteckých badatelů a nadšenců se letos opět neuskuteční z důvodu pokračujícího boje s našim současným společným nepřítelem Covid-19.

 

Přejeme všem hezký a klidný advent, pevné zdraví a budeme se těšit v lepších časech.

 

 

Nalezení a průzkum vraku amerického bombardéru B-24 Liberator "Tulsamerican", který byl v letecké bitvě 17.12.1944 poškozen a na zpáteční cestě na svou základu v Itálii již nedoletěl... Havaroval u ostrova Vis v Jaderském moři:

https://www.lovecpokladu.cz/…479

https://weta.org/…-24

https://weta.org/…xgg

 

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269