Útok hloubkařů na nákladní vlak v Suchdole nad Odrou :: LeteckeMuzeum.eu

Útok hloubkařů na nákladní vlak v Suchdole nad Odrou

06.04.2011 20:30

Ke konci války došlo v Suchdole nad Odrou k napadení německého nákladního vlaku hloubkovými letci tzv. „kotlaři“ a k zapálení a zničení železničního vagónu přepravujícího zbraně a munici. Zprávy o tom zda se jednalo o americké nebo sovětské letce dnes chybí. Jedno je však jisté hořící vagón explodoval nedaleko železniční stanice Suchdol n.O. (ve směru na Ostravu) a obrovský výbuch rozmetal přepravovaný vojenský materiál do okolí železniční tratě. Podle pamětníků se tento vagón podařilo na poslední chvíli vytlačit duchapřítomnému železničnímu personálu z železniční stanice a tu tak zachránit před jistým zničením.  

 

Místo výbuchu se podařilo v roce 2006 lokalizovat členům KPS - sekce vojenské historie, kteří zde objevili nejen části roztrhaného vagónu, ale i část přepravovaného materiálu. Podle nalezené munice a zbytků zbraní lze konstatovat, že se jednalo o převážně „kořistní“ vojenský materiál obsahující munici a zbraně nejen výroby německé, ale i sovětské, italské a francouzské. Zda byla tato zásilka určena pro místní jednotku Volksturmu nebo tajně organizovanou skupinu Wehrwolf se již zřejmě nedovíme. Veškeré tyto informace odešly spolu s německy mluvícím obyvatelstvem s odsunem v roce 1946.

Nalezený nebezpečný náklad, který se po více jak 60 let stále nacházel v těsné blízkosti kolejí hlavní železniční trati byl předán policejním pyrotechnikům ke zničení.

 

Další fotografie najdete na:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/5191939-utok-hloubkaru-v-suchdole-n-o

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269