Trosky Stegmannova stroje objeveny! :: LeteckeMuzeum.eu

Trosky Stegmannova stroje objeveny!

24.06.2018 09:39

Desítky let se u Budišova nad Budišovkou pátralo po místě dopadu německé stíhačky Messerschmitt Bf 109 G-14 „bílá 2“  (W.Nr. 464211), která byla ztracena ve velké letecké bitvě 17.12.1944. Její pilot Lt. Oswald Stegmann v ten den zahynul a jeho ostatky byly pohřbeny na hřbitově v Opavě. Jeho poslední boj a okolnosti havárie však jsou dodnes obestřeny tajemstvím. Dosud nebylo známo ani místo dopadu jeho letadla.

 

Pátrání se v minulosti účastnilo mnoho amatérských hledačů i naše muzeum, avšak neúspěšně. Byly postupně prověřovány archivní dokumenty, kontaktováni poslední pamětníci a v těžkém zalesněném terénu nachozeny desítky ba stovky kilometrů – marně! Proto zpráva o jeho objevení přinesla přímo badatelskou senzaci.

 

Hned po tom co byla tato informace dne 10.6.2018 uveřejněna, snažili jsme se šťastného nálezce kontaktovat, ale bezvýsledně a tak nezbývalo jak do terénu vyrazit znovu a na základě předchozích poznatků a nových informací místo dohledat. V ten den jsme sice místo havárie sami nenašli, zato jsme v lese objevili přímo nálezce - „šťastného“ Milana jak pod smrčkem zaslouženě odpočíval po těžké víkendové práci s detektorem. Jeho překvapení bylo velké a zjevně měl radost, že nás vidí.  Nicméně i po delším družném rozhovoru jsme se o místě dopadu a nálezových okolnostech nedozvěděli téměř nic. V rámci spolupráce jsme byli posílání na všechny světové strany s tím, že si máme místo havárie najít sami. Byla to výzva, a ty my máme rádi!  A tak jsme se k Budišovu n.B. vypravili znovu a dne 21.6.2018 místo dopadu lokalizovali, zaměřili a zdokumentovali.  

Náš terénní průzkum na místě havárie prokázal to, co vzpomínali i pamětníci. Stegmannova stíhačka se zřítila cca 3 km severozápadně od Budišova n.B. Dopadla  do zalesněného svahu, tehdy vysokého bukového lesa, a směrem po svahu se postupně rozbila. Dodnes je v terénu šikmo po svahu viditelná rýha zakončená plytkým kráterem.

Podle nálezových okolností a drobných trosek lze usuzovat, že křídla se o vysoké stromy odlomila jako první, deformovaný trup pak dále pokračoval po svahu, přičemž rýhu a kráter vytvořila těžká motorová část letadla, zde se pravděpodobně odtrhl i motor, který se podle pamětníků měl kutálet až dole do údolí a potoka. Z dosud nalezených fragmentů překrytu kabiny, části kyslíkové masky se dá usuzovat, že Lt. Oswald Stegmann z poškozeného Messerschmittu zřejmě neskákal a zahynul přímo zde, ve svém letadle.

 

 

Více k celému případu se dočtete na stánkách Letecké badatelny:

https://www.leteckabadatelna.cz/havarie-a-sestrely/detail/646/

 

Fotografie k článku:

 

Zaměření:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/6607250-budisov-n-bud-bf-109g-14

Dobové fotografie Messerschmitt Bf 109:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/6056500-messerschmitt-bf-109

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269