Pietní akt se vydařil :: LeteckeMuzeum.eu

Pietní akt se vydařil

04.05.2010 14:08

V sobotu 1. května 2010 byly v Bělotíně u památníku „Obětem válek“ pietně uloženy ostatky neznámého sovětského letce, který zahynul 5.5.1945 v troskách sestřeleného Il-2/m3 „Šturmovik“.

 

Pietní akt proběhl za účasti atašé Ruské federace, veteránů 1. Československé smíšené letecké divize, zástupců Olomouckého kraje, obce Bělotín, armády ČR, KVH Jaroš a KPS - sekce vojenské historie. Krátkou modlitbu pronesl vojenský kaplan.

Až z Německa přijel také pan Otto Gränzer, který jako tehdy 13-tiletý byl na místě havárie sovětského bitevníku pár minut po jeho dopadu. Právě jeho vzpomínky jenž sepsal, byly na začátku našeho pátrání v okolí Bělotína.

 

Po celý den měli návštěvníci také možnost prohlédnout si expozici připravenou KPS-svh, ve které byly vystaveny některé části sestřeleného Šturmoviku a panely s fotografiemi zachycujícími průběh pátrání. Nejzajímavějším exponátem byl určitě motor AM-38F.  

 

Celá akce se vydařila a všem, kteří se podíleli na její přípravě i průběhu patří veliké poděkování. Bylo to důstojné uctění památky těch, kteří na samém konci války položili životy za naši svobodu.

 

Uložením ostatků sovětského letce, však naše práce na případu „Bělotín“ nekončí. Stále pokračuje čištění a konzervace vyzdvižených trosek a ve spolupráci s obcí připravujeme na příští rok umístění malého pomníčku přímo na místě havárie. Do této doby by už měla být známa všechna fakta a pokud to bude jen trochu možné, určitě se také pokusíme kontaktovat rodiny padlých letců.

 

Fotografie  najdete na:

https://leteckemuzeum.galerie.cz/4573826-pietni-akt-1-5-2010

 

 

Vyhledávání

Kontakt

Správce muzea a průvodce muzeum@suchdol-nad-odrou.cz Kamila Böhmova
605 113 310
724 389 269